Tučňáci

Penguins

(latinské spheniscclassae) – rodina bezmotorových mořských ptáků, jediný v pořadí tučňákovitých. Pouze osmnáct druhů je součástí skupiny tučňáků. Všichni členové této rodiny dobře plavou a ponoří se. Tučňáci jsou starobylého původu. Jejich oblast pobytu je omezena na jižní polokouli. Většina druhů tučňáků žije mezi 45 ° a 60 ° jižní šířky. Antarktida a okolní ostrovy – toto je místo, kde žije největší počet těchto ptáků.
Barva všech jedinců je téměř monotónní: zadní část je tmavá, hrudník a žaludek jsou bílé. Lanýže nebo barevné peří v některých tučňácích doplňují základní oblečení. Průměrná délka těla tučňáka se pohybuje mezi 60 a 70 centimetry a hmotnost je mezi 5 a 6 kilogramy. Je pravda, že existují i ​​větší druhy.
Ve vodě tráví půl nebo dokonce tři čtvrtiny svého života (což usnadňuje struktura a tvar jejich těla). Tyto úžasné ptáky se živí chobotnicí, rybami, malými mořskými bezobratlými. Toto krmivo umožňuje hromadit tukové zásoby, které tučňáci konzumují během doby inkubace zdiva nebo opékání (v tomto okamžiku se krmí).

Slovo “tučňák” bylo vynalezeno mnohem dříve než samotné ptáky byly objeveny.

Evropané nazývali toto jméno “okřídlenou labuť, žijící na březích severního Atlantiku.” Po objevení opravdových tučňáků vzniklo zmatek. A dokonce i dnes slovo anglická “tučňák” označuje jak tučňáky, tak ty bezkřídlé lvy.

Když poprvé viděli tučňáky, Evropané je vzali za husy.

Byli námořníci z týmu Vasco da Gama. Po setkání s neobvyklým ptákem si mysleli, že se jedná o zvláštní druh hus.

Tučňáci jsou symbolem Antarktidy.

Je pravda, ale pouze pět druhů tučňáků se přizpůsobilo životu v tak krutých životních podmínkách. Měli bychom si uvědomit, že domorodci – domorodí obyvatelé Antarktidy – jsou jen císařoví tučňáci, kteří tráví celý svůj život v těchto částech. Další tučňáci opouštějí Antarktidu s nástupem podzimu.

Penguins mají velmi zvláštní tělesnou strukturu, odlišnou od ostatních ptáků.

Tvar těla je zjednodušený (což usnadňuje snadný pohyb vodou). Penguinova hrudní kosť má kýl, který slouží jako podpora pro silné svalstvo. To je nezbytné pro tučňáky pro potápění. Všechny ostatní neleté ptáky nemají kýl. Tučňáci mají husté kosti (na rozdíl od jiných ptáků, které mají trubkové kosti, které usnadňují jejich letu).

Tučňáci žijí v koloniích.

Tyto osady jsou obrovské, počet ptáků v nich může dosáhnout několika milionů. Místo pro hnízdo je vybráno podle možných nebezpečí: hnízda se provádí v přístřešcích, pokud existuje možnost útočení pozemními dravci. Na ostrovech hnízdí tučňáci otevřeně. Podle vědců jsou tučňáci nejvíce sociální ze všech ptáků. V každém pravidle však existuje výjimka. Takže v tomto případě. Například velkolepé tučňáci raději žijí ve dvojicích, v kolonii vstupují velmi, velmi zřídka.

Císařský tučňák je největší. Absolutně. Jeho růst je více než jeden metr a hmotnost dosahuje 45 kg (především díky zásobě tuku).

Nejmenší tučňák váží pouze jeden kilogram.

Je to malý tučňák. Samotné jméno samo o sobě samo o sobě hovoří. Jejich tělesná hmotnost může být od jednoho do dvou a půl kilogramu. Délka těla je 30-40 centimetrů. Oni obývají hlavně jižní pobřeží Austrálie, stejně jako na severním a jižním ostrově Nového Zélandu.

Kuře císařského tučňáka se vylíhnou v zimě.

Je úžasné, ale žijí v drsných podmínkách, v zimě se také množí císařští tučňáci, když se zbytek těchto ptáků pohybuje z těchto míst na teplejší. Samice tvoří pouze jedno vejce, které se samec skrývá z chladu v břišním záhybu. Muž zůstává v kolonii a samice jde krmít v moři. Když se kuřata objeví uprostřed zimy, vrátí se jí žena s polovičním trávením uloženým v žaludku.Muž, který v tomto okamžiku ztrácí více než polovinu hmotnosti, předá matku kočku a jde do moře, kde stráví měsíc a půl. Je třeba poznamenat, že kobylky z vajíčka nahé a pak během několika týdnů zarostlé peřím.

Tučňáci tráví většinu svého života ve vodě.

Asi 75% času, tučňáci jsou věnováni vodnímu prostředí. Přizpůsobily se jí tolik, že jejich křídla připomínají ploutve mořských savců a téměř všechna peří jsou srovnatelná s váhy.

Tučňáci dobře plavou.

A nejen dobré, ale výborné! Mohou dosáhnout rychlosti až 40 kilometrů za hodinu.

Nejrychlejší cestou je “plavání delfínů”.

Podstatou této “metody” je následující: tučňáci, potom se ponoří, pak vyskočí z vody, to znamená, že jejich chování připomíná chování delfína. Přesně to, co dělají, ještě není jasné: ať už jde o rychlost, nebo snížit odpor, nebo možná oklamat své přirozené nepřátele.

Penguins se potápí dobře.

Specifická hmotnost těla v důsledku těžkých kostí a nepřítomnost podkožních airbagů umožňuje, aby se tučňáci ponořili do vody do hloubky více než dvě stě metrů. A například, císařští tučňáci se mohou ponořit do hloubky jeden a půl kilometru! Není však možné zjistit, co tam dělají.

Na zemi, tučňáci udržují tělo ve vzpřímené poloze.

Mají krátké a tlusté nohy, které jsou také označovány zpět (tzn. Jsou umístěny za těžištěm). Při jízdě se tučňáci spoléhají také na ocas. Mohou chodit jen ve vzpřímené poloze as malými schody. Pokud je potřeba rychlejší pohyb, posunou se na břicho a sundají sněhové pokrývky nohama a křídly.

Tučňáci nemají pocit vůně.

Absent nebo velmi slabý, jako ve skutečnosti u všech ptáků.

Oči tučňáků jsou dokonale přizpůsobeny podmínkám života ve vodním prostředí.

Mají plochou oční rohovku, takže mimo vodní tučňáci jsou poněkud krátkozrakí. Kontraktilita a roztažnost žáků tučňáků jim pomáhá v hloubce 100 metrů, aby se rychle přizpůsobily měnícím se podmínkám osvětlení vody.

Tučňáci jsou citliví na znečištění vody.

Není to překvapující, zvláště pokud jde o znečištění ropnými látkami. Ona (olej) zaznamenává tyto ptáky na peří a dostane se do jejich žaludku. Vodě odpuzující vlastnosti peří jsou ztraceny a tučňáci úplně vyčerpaných mohou být vyhozeni na břeh.

Add a Comment