Největší ptáci

Ptáci jsou skutečnými mistry těla. Možnost letu však ukládala omezení velikosti těchto zvířecích ptáků. Je pravda, že ptáci bez letu byli schopni zvýšit svou hmotnost. Předpokládá se, že některé z vyhynulých neletých ptáků dokonce vážily 300-400 kg.

V tomto ukazateli zůstávají i pterodaktyly o hmotnosti 250 kg. Nicméně, aby se těžké tělo dostalo do vzduchu, bylo zapotřebí rozpětí křídel až 15 metrů.

Dnes se velikost i hmotnost ptáků stala skromnější. O největších představitelích této třídy se bude diskutovat. Bude to brát v úvahu velikost i hmotnost ptáka.

Největší ptáci

Císařský tučňák.

Z celé rodiny tučňáků je to největší rod. Muži mohou dosáhnout výšky 122 cm a váží až 40-45 kg. Navíc svalová masa tohoto ptáka je největší ze všech ptáků, dosahuje to prsu. Pták má na zádech černé opeření a na hrudníku bílý. Pomáhá se skrývat ve vodě od nepřátel. Poprvé se lidé dozvěděli o takových tučňácích během expedice Bellingshausen v letech 1819-1822. Velcí ptáci žijí v ledu kolem Antarktidy, ale mohou také jít na samotnou jižní pevninu pro páření a inkubaci potomků. Celkem vědci počítali 38 kolonií císařského tučňáka, jejich celkový počet je asi 300 tisíc. Tento mořský pták najde své jídlo v oceánu. V tomto císaři tučňáci honí ve skupinách. Loví ryby a kril, ptáci plavou rychlostí 3-6 km / h a mohou se ponořit do hloubky 500 metrů. Pod vodou mohou tito tučňáci trvat až 15 minut. Existuje jen málo přirozených nepřátel v ptácích, takže mohou žít až 25 let.

Největší ptáci

Stellerův mořský orel.

Tento velký pták patří k rodině jestřábů. Žije v pobřežních oblastech severovýchodní Asie. Celková délka orla je 1,1 metru, její rozpětí křídel je 2,5 metru. To váží 7,5-9 kg. Barva ptáků je tmavohnědá s impregnací bílé barvy. Stellerova mořská orli jedí ryby, někdy i malé savce a mrňáci se stávají kořistí. Vták buduje hnízda u moře, na stromech, vysoko od země. Hromadně neorganizovaný cestovní ruch ohrožoval chov mořského orla. V důsledku toho počet druhů klesl na 7 500 osob. Dnes je Stellerův mořský orel uveden v červené knize chráněné státem.

Největší ptáci

Drofa. Jeho vnější druh, tento pták je poněkud jako pštros. Teprve teď může lietať létat, což je nejtěžší ze všech létajících zástupců své třídy. Směs se nachází v stepích a polopouštích v Eurasii. Muži mají velikosti, srovnatelné s krůty, pravdou, váží mnohem víc. Tělesná hmotnost mužů dosahuje až 20 kg, délka 105-110 cm. Křídla jsou také dlouhé a široké, rozmezí 190-260 cm. Ale těžké tělo neumožňuje okamžité vzlety, letí jako těžká letadla. Pták obvykle běží proti větru a stoupá. Drofa se radši pomalu pohybuje na zemi. Tito ptáci preferují, aby se zabývali malými stády stejného pohlaví. Popelce se živí jak rostlinami, tak i hmyzem. Mezi přirozenými nepřáteli ptáků – dravých ptáků, ale i lišky, vlků. Odlesňování lesů ze strany člověka sloužilo jako impuls pro zvýšení populace ptáků, ale brzy začali lidé tento druh zničit. Celkem je v přírodě ponecháno asi 50 000 bustardů, z nichž polovina je ve Španělsku.

Největší ptáci

Jeřáb.

Tento pták je populární oblíbený, o něm se skládají spousty písní a pohádek. Jeřáby mají širokou škálu bydlení, lze je nalézt v Asii, Evropě, Austrálii a Severní Americe. Všechny druhy tohoto ptáka jsou však vždy spojeny s vodou a mokřady. Toto rozložení bylo způsobeno dlouhým dědictvím rodu, je již několik milionů let staré. Růst jeřábů může dosáhnout 180-190 cm a váží 8-9 kg. V tomto případě rozpětí křídel hrdého ptáka dosahuje 2 metry. Jeřáby jsou všežravé, jíst jak rostliny, tak i zvířata.Strava zahrnuje také ryby, žáby, hady, hmyz. Hnízda jeřábů je většinou postavena ve vodě, rákosí nebo bažina. V tomto případě vodní náplasti brání pronikání ptactva do vajíček. Některé druhy jeřábů jsou poměrně malé, což je způsobeno lidskými činnostmi.

Největší ptáci

Kudrnatý pelikán.

Zástupci této rodiny patří mezi největší vodní ptactvo. Délka těla dospělých může dosáhnout 1,8 metru, přičemž je třeba vzít v úvahu poměrně velký zobák. Hmotnost kučeravého pelikánu dosahuje 14 kg a rozpětí křídel je 2 metry. Jeho jméno bylo dáno pelikánovi kvůli umístění na zadní straně hlavy a korunu kudrnatého pera. Tento pták létá dobře, může létat. A ve vodě se pelikán cítí skvěle. Ale nemohou se ponořit, kvůli zvláštní struktuře tlapky. Pelikán kopá ryby ponořením hlavy a krku do vody. Proto pták preferuje žít v mělké vodě. Pelikáni žijí v konstantních párech v kolonii několika desítek nebo 4-5 párů. Hnízdo staví pták na plovoucím ostrově nebo přímo v rákosu, samice to dělá, muž přináší materiály. Dnes je kudrnatý pelikán uveden v červené knize. V Eurasii na počátku 20. století počet ostrůvků vhodných pro živobytí tohoto druhu prudce klesl. Výsledkem kudrnatých pelikánů v Evropě není více než tisíc párů. Lov je zakázán.

Největší ptáci

Černý krk.

Tento pták patří do rodiny jestřábů. Celková délka černého hrdla je asi 1 metr a rozsah jeho křídel je až 3 metry. Velký pták váží až 12 kg. Černý sup je sedavý pták, který žije na úpatí jižní Evropy, severní Afriky a střední Asie. Hlavním jídlem pro supy je mrkev. Její supy se dívají ven a vznášejí se vysoko ve vzduchu. Najděte krmení supa může létat na dlouhé vzdálenosti, až 400 km za den. Slabé nohy neumožňují těmto ptákům, aby s sebou nesli kořist, a proto jsou nuceni jíst co nejvíce mršiny a objevovat ji. Protože supuri jedí měkké tkáně, vybraly oblasti s mírným podnebím – zmrazené maso jim nevyhovuje. Ptáci žijí do 50 let. Stavějí hnízda na stromech nebo skalách, většinou se do kolonie nedostanou. V některých národech jsou supy posvátnými ptáky, které se starají o duše mrtvých.

Největší ptáci

Swan.

Tyto půvabné ptáky mohou také dosáhnout značných rozměrů. Labutě mohou vážit až 15 kg a rozsah jejich křídel je až 2,5 metru. Růst dospělých dosahuje 180 cm. Ve vodě vypadají ptáci půvabně, ale na zemi krátké tlapy vedou k nepříjemné chůzi. Ptáci vyvinuli svaly, díky nimž se každoročně provádí tisíce kilometrů letů. Labutě jsou velmi krásné ptáky, které se liší svou oddaností. Oba muži a samice spolu rodí své potomky během prvního roku nebo dvou života. Labuti žijí ve vodě, mohou to být jezera, ústí řek a dokonce i bažiny. Pták se živí malými vodními rostlinami. Labutě se nesmějí ponořit, ponořují hlavu krkem a přední částí těla. Kvůli nízkému počtu lovu nejsou zakázány labutě. S nástupem chladného počasí tito ptáci létají na jih pozdě, ale vrátí se jeden z prvních. V Austrálii a na Novém Zélandu sídlí druhy černých labutí. Tito ptáci jsou poněkud menší a nepoužívají na zimování.

Největší ptáci

Albatros.

Tento pták je největší ze všech, schopný létat. Královské albatrosy mají rekordní rozpětí křídel 3,7 metru. Dospělí ptáci dosahují hmotnosti 11 kg. Ačkoli velikost těla není tak velká, křídla albatrosu jsou obrovské. Hlavním stanovištěm těchto ptáků jsou vody kolem Antarktidy. Hnízdí na vzdálených ostrovech. Albatrosové jsou poutníci, kteří obsadili kusy půdy v jižním oceánu. Jejich rod je docela starý, nejstarší zástupci žili před 12-15 miliony lety. Tito ptáci mají nízkou plodnost a dlouhé období puberty (6-10 let), ale žijí až do 58 let. To usnadňuje nízká úmrtnost dospělých ptáků.Hlavním nepřítelem albatrosu je člověk znečišťující příroda. Námořníci nadšeně věří, že vzhled velkých bílých mořských ptáků ohrožuje budoucí bouři.

Největší ptáci

.

Tito velcí bezletoví ptáci jsou největší v Austrálii a Nové Guineji. Jméno kasovaru pochází z papuánského slova “rohatá hlava”. Faktem je, že ptáci mají na čele výrůst, který se nyní nazývá přilbou. Růst dospělých osob může dosáhnout 2 metry a váží až 50 kg. Ačkoli kassowary nemohou létat, mohou urychlit na 50 km / h a přeskočit do výšky 1,5 metru. Žena větší a jasněji malovaná. Nohy běžícího ptáka jsou velmi silné, mají tři prsty a mají ostré drápy. Cassowaries žijí v tropických lesích, což vede ke skrytému životnímu stylu. Hlavní činností je v noci. Hlavní velké jídlo ptáků je ovoce, stejně jako houby, hlemýždi a malý hmyz, zvířata. V cassowary nejsou žádní přirozenci, ale pták může dokonce zaútočit na osobu, pokud se bojí. Jako výsledek je tento pták Guinnessova kniha rekordů uznávaná jako nejnebezpečnější na planetě. Údery ostré drápy jsou velmi nebezpečné a mohou dokonce vést k smrti. Tito ptáci žijí v přírodě až do 19 let a v zajetí se toto období zdvojnásobí. Cassowary z důvodu jejich masa, peří a dokonce i drápů po dlouhou dobu byly předmětem lovu a vyhubení. Dnes lidé je začali chránit v australských národních parcích.

Největší ptáci

Pštros.

Který pták je největší na planetě, každý ví. Růst pštrosů dosahuje 2,7 metru a váží 130 kg. Příroda nedala těm těžkým ptákům schopnost létat – nemají kýl a hrudní svaly jsou špatně vyvinuty. Křídla samotná jsou nedostatečně rozvinutá. Ovšem díky mocným tlakům mohou pstruhy rychle běžet, což zrychluje až na 70 km / hod. Tento pták žije v suchých bez stromů v Africe a na Středním východě. Obvykle se pštrosi shromažďují v malých hejnech, často pasou spolu se stádem zebry nebo antilopy. Pták je polygamový a několik samic žije s mužem. Během páření se otec rodiny rozkládá na ploše několika čtverečních kilometrů, čímž od něj odvádí konkurenty. Hlavním jídlem velkých ptáků jsou rostliny, ale někdy se živí malými zvířaty a dokonce i mrkví. Pštrosi nemají zuby, takže musí polknout malé kameny k mletí jídla. Tento pták také položí největší vejce, která inkubuje samce. Mají hmotnost až 2 kg a délku 15-21 cm. Pštros má také největší oči ve zvířecím světě, což je ještě větší než mozek. Žít stejné africké pštrosi jsou také poměrně dlouhé až do 75 let.

Add a Comment