Jerzy

Obyčejný ježko

patří do rodiny apeků a je zástupcem rodu lesních ježků. Rozvodná oblast ježek je velmi široká a pokrývá území Evropy, západní Sibiř. Často se nachází v oblasti Amur, v severozápadním Kazachstánu av Malé Asii. V latině znamená obyčejný ježko jenom “pichlavou bariéru”.

Jezdec dospělý má pěti až šest tisíc jehel, které jsou nahnědlé barvy; počet zubů na dolní čelist je roven šestnácti a na horní čelist je dvacet. Na pažích je pět prstů, které jsou vybaveny ostrými drápy. Střední prsty jsou delší, s jejich pomocí obyčejné ježky se starají o jejich trny.

Jerzy

Běžní ježci, kteří si vybírají místo svého života, vyhýbají se souvislým jehličnatým masivům a bažinám. Habitats of common hedgehogs se nacházejí v malých čechách, kopcích, okrajích nebo záplavových oblastech řek. Snadno se dostanete do bezprostřední blízkosti člověka, takže je často vidět v zahradách a parcích.

Délka života ježek v jejich přirozeném prostředí se pohybuje od tří do pěti let. V zajetí mohou ježci žít do deseti let.

tepová frekvence při běžných ježků v letních měsících se přibližně rovná sto osmdesáti tepů za minutu, v zimních měsících, kdy zvířata ležet ladem, může být snížena na dvacet tepů za minutu.

Jerzy se často přizpůsobuje tomu, aby žil v těsné blízkosti osoby. Často jsou tato zvířata chována jako domestikovaná.

Oblast distribuce obyčejných ježků se skládá ze západní a východní části.

Pokud jde o západní část, pokrývá území západní Sibiře na Tomsk, Zakavkazsko a Kavkaz a samozřejmě i evropská území. Pokud jde o východní část, rozkládá se od území jižního Transbaikalu po břehy Žlutého a Japonského moře.

Běžný ježek je malý.

ježek obyčejné délka těla se pohybuje od dvaceti až třiceti centimetrů, délka ocasu je přibližně rovna tři centimetry, a hmotnost je v rozmezí od sedmi set do osmi set gramů. Čenich obyčejný ježek protáhla a uši, zpravidla méně než tři a půl centimetru, větší velikosti mají uši ježky žijící na Kypru. Nos těchto zvířat je neustále mokrý.

Běžný ježek má mnoho jehel.

Jsou krátké, jejich délka nepřesahuje tři centimetry, a na hlavě a po stranách délka jehel sotva dosahuje dva centimetry. Uvnitř jehly jsou vyplněny vzduchem, dutým. Vzorky dospělých obyčejných ježků jsou zpravidla vybaveny asi pěti až šesti tisíci jehlami. Počet jehel u mladých jedinců je o málo méně – asi tři tisíce.

Činnost běžných ježků se odehrává v noci.

V dnešní době se tato zvířata chtějí skrývat v různých přístřeších nebo v hnízdě, ale dokonce i v noci obyčejní ježci neradi zůstávají mimo svůj domov po dlouhou dobu.

Jehněčí hnízdo je těžké zjistit.

skutečně evropský ježek pro jeho stavbu vybere nejvíce zákoutí: kořeny stromů, opuštěných hlodavce nory, jeskyně, jámy a tak průměr hnízda, se obvykle pohybuje od patnácti až dvaceti centimetrů .. Vnitřní plocha hnízda je položena mechem, suchými listy nebo trávou, která tvoří vrh.

Mužské ježci mají agresivní charakter.

Pouze ve vztahu k sobě. Muži střeží území patřící k nim velmi žárlivý, a velikost těchto oblastech u mužů se pohybuje od sedmi do třiceti devíti hektarů, ženy – od šesti do deseti hektarů.

Jehly obyčejných ježků se rychle mění.

Naproti tomu je u těchto zvířat prudký jev, který probíhá velmi pomalu. Mutování se obvykle vyskytuje buď na podzim nebo na jaře. Překvapivě během jednoho roku mění obyčejní ježci pouze jednu jehlu od tří a trvání růstu každé jehly se pohybuje od jednoho do jednoho a půl roku.

Běžní ježci jsou rychlá zvířata.

Pro jejich velikost je to skutečně, protože jsou schopné dosáhnout rychlostí až tří metrů za sekundu. Navíc ježek mohou skákat a plavat! Při běhu se tato zvířata pohybují na zemském povrchu celou nohou.

Ježek má dobrý zrak. Naopak ježek nevidí dobře. V tomto ohledu se však neliší od ostatních nočních zvířat. Běžní ježci mají dobré sluch a ostrý smysl.

Ježek je spánkující.

U evropských ježků je jejich doba trvání omezena na období od října do dubna, kdy tato zvířata stoupají do háje a těsně zavírají vstup do nich. Srdeční frekvence ve stavu hibernace se pohybuje od dvaceti do šedesát úderů za minutu a tělesná teplota je asi 2 stupně Celsia. Během letních měsíců by obyčejný ježek měl zásobit velké množství tuku – nejméně pět set gramů. Pokud se tak nestane, pak v chladných zimních měsících může zvíře zemřít hladem. I poté, co ježek probudil ze zimního spánku, to není právě přichází z jeho díry – pro začátek je to tělesná teplota by měla vzrůst na minimálně patnáct stupňů Celsia.

Řádníci jsou obyčejní jedinci.

Ačkoli jezčíci žijí také v těsné blízkosti, vedou osamělý životní styl. To je důvod, proč se dospělí jednotlivci vyvarují blízké přiblížení k sobě navzájem.

Jerzy

Obyčejní ježkoví jedí pouze potraviny živočišného původu.

Není tomu tak, protože obyčejní ježci jsou všežravci. Ale upřednostňují jen živočišnou výživu – ve stravě těchto zvířat jde slimáci, housenky, hmyz a dokonce i žížaly. Oběti obyčejných ježků se mohou stát nejen obojživelníky a plazy ve stavu studení, ale i malých obratlovců. Oblíbenou pochoutkou těchto zvířat jsou kuřata nebo vejce ptáků hnízdících na zemském povrchu. Ze zeleninových jídel obyčejných ježků jíst ovoce a bobule.

Začátek páření chování u obyčejných jezevčíků spadá do období po hibernaci.

V tuto chvíli se mezi muži často stávají boje – jásají, navzájem se kousají na čenich a nohy a dokonce spouštějí jehly. Boj je doprovázen snarem a hlasitým čicháním. Ježek vyhrává soupeře několik hodin kolem obličeje, ale po párování se jednotlivci rozcházejí. Žena používá jednou opuštěné háje hlodavců nebo vybavuje vlastní obydlí, jehož vnitřní povrch je pokrytý suchými listy a trávou. Během roku přináší hedgehog pouze jedno mládě a počet mladých v vrhu se pohybuje od tří do osmi, ale nejčastěji jsou čtyři ježci. Jezdeci se rodí naprosto bezmocní – jsou slepí a nahý a jejich tělo dosahuje jen dvanáct gramů. Jezdeci se narodí s jasně růžovou kůží, která po několika hodinách je pokrytá měkkými jehlami; Do věku patnácti dnů jsou štěňata již plně tvořena krytem jehly. Nezávislí ježci se stávají asi měsíc po narození, puberta se objevuje deset až dvanáct měsíců po narození.

Obvyklé ježky jsou užitečné.

Zničí škodlivý hmyz. To je například chlupatý chrobák, křehnutí, atd. Avšak ježek může také ublížit. Za prvé, v jejich stravě patří malé ptáky vejce hnízdění přímo na zemském povrchu (např., Čejka, stříhat a kol.), Dospělí mohou dokonce ukrást konvenční nosnic, poškozovat lidský pár. Za druhé, běžní ježci mohou být nosičem různých onemocnění. Patří sem například salmonelóza, besnota, žlutá horečka a dermatomykóza. Jezdeci žijící v lesních zemích se stali terčem encefalitidy. Bod v krytu jehly těchto zvířat, který jako štětec hřeje roztoči z trávy; a ježci se nemohou zbavit ježek z jehel.

Jerzy náchylný k jedu.

U těchto zvířat je mnoho jedů překvapivě slabé. Jerzy jsou poměrně odolné vůči opiu, arzenu a dokonce i k jedovatým viperům a kyselině prussové. Útoky na zmije v přírodě, obyčejné ježky se nedopouštějí.

Jerzy se může chovat podivně.

Například se jedná o setkání s objektem, který vydává silný zápach. Hedvábí začnou olizovat tento předmět a dělají tak, dokud se spálenou slinu začne oddělovat. Tyto sliny jsou jehly přenášeny ježek – tento postup se nazývá “samomazání”. Existují případy, kdy dospělí ježci punkrují jehly cigaret, i když nejsou zdokumentovány. Proč je tu takhle hedgehog, není to jasné, ale existuje verze, která se tímto způsobem snaží zvířatům bojovat proti parazitům.

Jerzy se často nachází v zahradách.

Zvláště v těch zahradách, které se nacházejí v blízkosti lesů. V sadech hledají ježci útočiště, které jsou pokryté úkryty psů, růží, atd.

ježek krást jablka.

Toto je mýtus, který se narodil z dětských knih. Koneckonců, kolik obrázků je tam, na kterých je zobrazen ježek nesoucí jednu nebo několik jablek na jehle. Tato skutečnost však neodpovídá realitě, a to pouze proto, že ježek nevydává krmivo na zimu. Biologové říkají, že tyto plody nejsou nutné pro ježek.

Rodina ježek obsahuje devatenáct druhů ježků. Je zajímavé, že čtyři druhy ježků nemají jehly. Jejich vzhled je podobný vzhledu myších hlodavců. Tyto ježky žijí v teplých oblastech. Reprodukují se po celý rok a nespadají do hibernace.

Jezevčík s velkým uším má velké uši.

Velké a dlouhé. Na břiše, boky a obličeje ušlých ježků mají měkkou krátkou srst. Druhy tohoto druhu žijí v polopouštích a pouštích, v stepi a dokonce i v horách. Zdá se, že podmínky prostředí způsobily, že jehly těchto ježků byly poměrně lehké. Na horách se setkávají hedžáky ve výšce 2500 metrů nad mořem.

Plešatý ježka je jako ježek dlouhý. Má také velké uši a břicho je také obdařeno měkkými vlasy. Jedním z charakteristických rysů plešatého ježka je tmavší zbarvení. U jedinců tohoto druhu je podélný pás na koruně hlavy, jehož kůže je zbavena jehel a vlasů. Plešatý ježko žije v hlíně a písčitých místech.

Ježek se rodí bez jehel.

Ale oni se objeví jen pár hodin po narození – na začátku měkké, s časem jehly staly se těžší a těžší.

Jezci mají špatný zrak.

V okolním světě jsou ježci obecně řízeni akutním smyslem pro pach a velmi citlivým sluchem.

Jerzy

Neexistují ježek bez jehel.

Existuje více! S dlouhým ocasem a srstí různého stupně tvrdosti. Takoví ježci jsou nazýváni chlupatými nebo krysími ježkami. Jinou věcí je, že pro ně nejsme zvyklí, protože se nacházejí v Číně a Malajském souostroví.

Na území CIS existují čtyři druhy ježků, obvykle se můžete setkat s obyčejným ježkem (druhým jménem je evropský ježka).

další tři druhy – to daurian ježek, ušima ježek, plešatý ježek (nebo temnoigly cm). Dařanský ježk se týká ohrožených druhů, což byl důvod pro jeho zařazení do Červeného listu, zástupci tohoto druhu se nacházejí v transbaikálních stepích. Daurianův arcibiskup pro přístřeší používají nory svišťů a veverky. Při lovu vystupují tyto ježci před tmou.

Add a Comment